DGS puan hesaplaması: Kaç net kaç puan getirir?

DGS puan hesaplaması: Kaç net kaç puan getirir?

2024 yılının 30 Haziran tarihinde yapılacak olan Dikey Geçiş Sınavı (DGS), ön lisans mezunlarının lisans programlarına geçiş yapabilmesi için önemli bir fırsat sunuyor. Sınava girecek adaylar, sonuçların ardından DGS puan hesaplamalarını ve tercihlerini merakla bekleyecekler. Peki, DGS'de kaç net kaç puan getirir? İşte detaylar.

Dgs nedir?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), meslek yüksekokulu ve açık öğretim ön lisans programlarından lisans programlarına geçiş yapmak isteyen adaylar için düzenlenen bir sınavdır. Sınav, sayısal ve sözel bölümlerden oluşur ve adayların bu bölümlerdeki performanslarına göre puanları hesaplanır.

DGS'de dört yanlış bir doğruyu götürüyor. Bu hesaplama yöntemi, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte birinin çıkarılması ile ham puanların elde edilmesini sağlar. Bu sistem, sınavın adil değerlendirilmesini amaçlar.

DGS'de 0.5 ham puan kuralı kaldırılarak yerine 1 ham puan kuralı getirildi. Buna göre, adayların her iki bölümden (sözel ve sayısal) en az 1 ham puan yani 1 net yapmaları gerekiyor. Her iki testten de en az 1 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanırken, bu koşulu sağlamayanların DGS puanı hesaplanmıyor.

Puan hesaplama ve standart puanlar

DGS'de, adayların doğru ve yanlış cevapları ayrı ayrı toplanır. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilir. Adayların, sayısal ve sözel bölümlerden aldıkları ham puanlar ortalama ve standart sapma kullanılarak 50 ortalama ve 10 standart sapmaya dönüştürülür. Böylece adaylar için sayısal ve sözel standart puanlar hesaplanır.

Sınav sonrası ÖSYM veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak puanlama yapılır. Cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular, güncellenen cevap anahtarı doğrultusunda değerlendirilir.

Adayların sayısal ve sözel standart puanları ile ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak DGS puanları hesaplanır. Puan hesaplamasında kullanılan katsayılar, kılavuzdaki Tablo-A'da belirtilmiştir. Her iki testten de en az 1 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanırken, bu koşulu sağlamayanların puanı hesaplanmaz.

DGS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların, bir sonraki yıl ÖBP'leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır. Bu katsayı, adayların yerleştirme puanına eklenir ve puan hesaplamasında önemli bir rol oynar.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), ön lisans mezunlarının lisans programlarına geçiş yapabilmesi için büyük bir fırsattır. Puan hesaplama süreci ve sınavın değerlendirme kriterleri, adayların adil bir şekilde değerlendirilmesini sağlar. Adayların sınav sürecinde dikkatli ve hazırlıklı olmaları, başarıyı getiren en önemli faktörlerden biridir.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonelleri.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.