Öğretmene zorunlu sınav sorumluluğu mecliste! Kazanım mı ceza mı?

Öğretmene zorunlu sınav sorumluluğu mecliste! Kazanım mı ceza mı?

Öğretmenlerin merkezi sınavlarda zorunlu görev alması konusu, meclise sunulan yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) taslağı ile gündeme geldi. İşte detaylar ve öğretmenlerin tepkileri...

Yeni ÖMK taslağında öğretmenlerin hak, ödev ve sorumlulukları açıkça belirtiliyor. En dikkat çeken nokta ise, öğretmenlerin sınav dönemlerinde merkezi sınavlarda görev alma zorunluluğuna dair madde.

Öğretmenlerin hak ve sorumluluklarını tanımlayan Madde 5 / 2'de şu ifadeler yer alıyor: "Öğretmenler derse girmek, nöbet tutmak, merkezi veya mahalli yapılan sınavlarda görev almak, kurul ve komisyonlara, tören ve toplantılara, öğrencilere yönelik düzenlenecek etkinlikler ile kulüp faaliyetlerine katılmak, öğrenci rehberlik hizmetlerini yürütmek, uygulama gerektiren eğitimleri koordine etmek ve eğitim öğretim süreçlerine ilişkin diğer iş ve işlemleri yürütmekle görevlidir."

Zorunlu görev atamaları

Bu maddeye göre, öğretmenler artık istemedikleri sınavlarda resen atama yoluyla görev almak zorunda kalabilirler. Bu düzenleme, öğretmenlerin merkezi sınavlarda görev almasının zorunlu hale gelip gelmeyeceği konusunda ciddi tartışmalara yol açtı.

Öğretmenlerin zorunlu görev alması durumu bazı istisnalar dışında uygulanamayacak. Aynı maddenin 3. kısmı şöyle diyor: "Öğretmenler mevzuatta açıkça belirlenen hususlar ile olağanüstü hal, genel afet ve salgın hastalıklar durumları haricindeki meslekleriyle ilgili olmayan iş ve faaliyetlerde rızaları dışında görevlendirilemez."

Öğretmenler, bu yeni düzenlemenin mesleklerinin saygınlığını ve çalışma koşullarını nasıl etkileyeceği konusunda endişeli. Bazı öğretmenler, zorunlu sınav görevlerinin angarya olarak görülmesinden rahatsız. Diğer yandan, eğitim sisteminin düzenli ve etkin bir şekilde işlemesi için bu tür düzenlemelerin gerekliliğini savunanlar da var.

Millî Eğitim Bakanlığı, bu düzenlemeyle eğitimde standartları artırmayı ve sınav süreçlerini daha düzenli hale getirmeyi amaçlıyor. Ancak, öğretmenlerin zorunlu görevlerle ilgili çekinceleri ve bu düzenlemenin pratikte nasıl işleyeceği merak konusu.

Yeni ÖMK ve öğretmenlerin görevlerine ilişkin detaylı bilgi almak için Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Bu sitede, yeni düzenlemeler ve öğretmen hakları hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonelleri.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.