Öğretmenlik mesleği için yeni düzenlemeler! Kadrolu öğretmenlerin hizmet sınıfı değişiyor!

Öğretmenlik mesleği için yeni düzenlemeler! Kadrolu öğretmenlerin hizmet sınıfı değişiyor!

Millî eğitim bakanlığı, öğretmenlik mesleğinde köklü değişikliklere gidiyor. Bakanlığın yetersiz bulduğu öğretmenler, yeni düzenlemelerle birlikte görevlerinden alınacak. Yasal düzenleme ile resmileşen bu karar, öğretmenlik meslek Kanunu’na (ÖMK) nasıl yansıtıldı? İşte detaylar...

Uzman ve başöğretmenlik süreleri

Öğretmenlik Meslek Kanunu, Meclis’e sunuldu. Taslak metnin son hali ile birlikte rotasyon uygulaması kaldırıldı. Uzman öğretmenlik süresi 10 yıl, başöğretmenlik süresi ise 20 yıl olarak belirlendi. Bu süreler, öğretmenler arasında çeşitli tartışmalara neden oldu.

Hizmet sınıfı değişimi yasası

Öğretmen hizmet sınıfı değişimi yasası, eğitim camiasında büyük yankı uyandırdı. Bu yasa ile yetersiz bulunan öğretmenler görevlerinden uzaklaştırılacak. “Bugünleri göreceğimi bilseydim zamanında öğretmen olmak için hiç çabalamazdım” şeklinde tepkilere neden olan tasarı, eğitim camiasını derinden etkiledi. 10 ve 20 yıllık öğretmenlerin yıllar sonra bir yasa ile görevlerinden alınma ihtimali, büyük bir rahatsızlık yarattı.

Yeni düzenleme, Madde 34 ile öğretmenlerin hizmet sınıflarının değişmesine yönelik önemli değişiklikler getiriyor. Bakanlık müfettişi veya eğitim müfettişi tarafından yapılan denetim ve incelemeler sonucunda yetersiz bulunan öğretmenler, Akademide eğitime alınacak. Eğitim sonrası yapılan yeni denetimlerde de yetersiz bulunan öğretmenlerin hizmet sınıfları değiştirilecek.

Bu düzenleme ile tüm öğrencilere nitelikli eğitim verilmesi ve eğitimde imkân ve fırsat eşitliğinin sağlanması hedefleniyor. Ayrıca, çeşitli nedenlerle görevini yapamayacak hale gelen öğretmenlerin korunması amaçlanmaktadır.

Değişiklik

Eski Durum

Yeni Durum

Rotasyon

Taslak metinde vardı

Rotasyon uygulaması kaldırıldı

Uzman Öğretmenlik

Süresi belirlenmemişti

10 yıl olarak belirlendi

Başöğretmenlik

Süresi belirlenmemişti

20 yıl olarak belirlendi

Hizmet Sınıfı

Değişiklik yok

Yetersiz öğretmenlerin hizmet sınıfları değişecek

Yeni ÖMK ile gelen bu değişiklikler, öğretmenlerin mesleki performansını artırmayı ve öğrencilere daha nitelikli eğitim sunmayı amaçlıyor. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanarak, öğretmenlerin daha verimli ve etkili çalışması hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonelleri.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.