1 Ocak 2016'da yürürlüğe giren Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin geçici 10. maddesi gereği, tüm sürücülerin eski tip ehliyetlerini yenilemesi gerekiyordu. Ancak COVID-19 salgını nedeniyle bu süre 31 Aralık 2022'den 31 Aralık 2024'e kadar uzatıldı. Bu ek süreye rağmen, birçok sürücü hala değişim başvurusu yapmadı.
Şu ana kadar 25 milyon 894 bin 321 kişi ehliyetlerini yeniledi. Ancak 7 milyon 159 bin 176 kişi hala eski tip ehliyet kullanıyor. Bu sürücüler, yıl sonuna kadar başvuru yapmazlarsa ek ücret ödemek zorunda kalacaklar.
Ek Ücretler ve Yasal Yaptırımlar
- 31 Aralık 2024'e kadar: 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli + 2 TL vakıf payı)
- 1 Ocak 2025'ten sonra: Tam harç ücreti + değerli kağıt bedeli + vakıf payı
Örneğin, B sınıfı sürücü belgesi için 2024 yılı itibarıyla toplam tutar 5 bin 165 TL olarak belirlenmiş durumda. 2025 yılı için bu tutar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeniden belirlenecek.
Başvuru Süreci ve Gerekli Belgeler
Ehliyetini yenilemek isteyen sürücülerin aşağıdaki adımları takip etmesi gerekiyor:
Gerekli Belgeler
- Eski sürücü belgesi
- 15 TL başvuru ücreti
- Yetkili sağlık kuruluşlarından alınmış sürücü sağlık raporu
- Son 6 ay içinde çekilmiş bir biyometrik fotoğraf
- MERNİS'te kayıtlı açık adres bilgisi
Başvuru Adımları
- Randevu Alın: Alo 199 Çağrı Merkezi, mobil uygulama veya nvi.gov.tr üzerinden.
- Nüfus Müdürlüklerine Başvurun: Gerekli belgelerle birlikte randevu saatinde nüfus müdürlüğüne gidin.
- Yeni Ehliyetin Teslimi: Başvuru sonrası yeni sürücü belgeniz, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından basılarak PTT aracılığıyla adresinize gönderilecek.
Geçici Sürücü Belgesi
Başvuru yapanlar, yeni ehliyetleri teslim edilene kadar e-Devlet üzerinden alınan geçici sürücü belgesi ile araç kullanabilecekler.
Yetkililer, yılın son aylarında yaşanacak başvuru yoğunluğu nedeniyle sürücülerin mağdur olmaması için işlemlerini erken yapmalarını tavsiye ediyor.