KPSS başvurularında düşüşün ardındaki gizem: 2023 ve 2024 verileri neler gösteriyor?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) açıkladığı 2023 ve 2024 KPSS verileri, öğretmenlik alanındaki başvuruların yıllar içinde belirgin bir şekilde küçüldüğünü ortaya koyuyor.

Eğitim Bilimleri ve Genel Kültür ile Genel Yetenek oturumlarına ait aday sayılarını, öğretmen adaylarının sınavlara olan ilgisinin nasıl yorumlandığı gözler önüne seriyor.

2022 yılında KPSS Eğitim Bilimleri bölümüne 476.974 aday başvurmuşken, sınava katılan aday sayısı 421.140 olarak kaydedildi. Genel Kültür ve Genel Yetenek oturumlarına ait sayı 1.316.495 olarak belirlendi. Ancak, 2023 yılında bu tablo değişti. Eğitim Bilimleri katılımcı sayısına göre aday sayısı 572.019'a çıkarılırken, sınava katılanların sayısı 480.534 olarak kaydedildi. Genel Kültür ve Genel Yetenek hesaplarına ait anlık sayısı ise 924.167'de kaldı. Bu veriler, Eğitim Bilimleri'ne ait olan ilginin arttığını, ancak diğer kullanıcılara ait olan başvuruların küçüldüğünü gösteriyor.

2024 KPSS: başvurularda net düşüş

2024 yılı verilerini incelediğinde, Eğitim Bilimleri hesabına kayıtlı aday sayısı 526.947 olarak belirlendi. Bu rakam, bir önceki yıla göre %8'lik bir düşüşü işaretliyor. Öte yandan, Genel Kültür ve Genel Yetenek oturumlarına ait sayıların 1.470.487 olarak açıklanarak %59'luk bir artış gösterdiği görülüyor. Bu değişiklikler, sınav tercihlerini ve adayların sınav stratejilerini yeniden şekillendiren önemli göstergeler arasında yer alıyor.

Son yıllarda bu konuda kamuoyunda yapılan araştırmalar, tasarruf tedbirlerinin ve kişisel verilerinin doğruluğu konusunda belirsizliklerin bulunduğu görülmektedir. Eğitim Bilimleri sınavlarına katılan adayların sayısı, kamu personelinin alımlarının geleceği hakkında bilgi edinmek için adaylarda oluşan kaygıların bir düzeltilerek değerlendiriliyor. MEB'in öğretmenlere yönelik 5.766 TL'ye kadar sınav görev ücreti ödemesi gibi teşvikler de, bu trendi halka çevirmekte yetersiz kalmış gibi görünüyor. Bu durum, KPSS başvurularının nasıl yazılacağını ve adayların sınav stratejilerini nasıl belirleyeceğini merak ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonelleri.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber Haberleri