MEB’den eğitim yılı için yeni okula başlama yaşı düzenlemesi: kimler 1. Sınıfa başlayacak?

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılı için okula başlama yaşı ve kayıt süreçlerinde köklü değişikliklere imza attı.

Bu değişiklikler hem ebeveynler hem de öğrenciler için önemli yenilikler getirdi. İşte, yeni eğitim yılı için 1. sınıfa başlayacak öğrenciler ve kayıt süreci hakkında bilmeniz gerekenler.

1. Sınıf kayıtlarında adrese dayalı sistem

Bu yıl, 1. sınıf kayıtları adres bazlı bir sistemle gerçekleştirilecek. Veliler, çocuklarının kayıt bilgilerini e-Devlet platformu üzerinden kolaylıkla sorgulayabilecekler. Ayrıca, anaokulu ve 1. sınıf öğrencileri, uyum haftası kapsamında 2 ve 6 Eylül tarihlerinde okullara başlayacak.

2018 doğumlu çocuklar için kayıt kriterleri

2024-2025 eğitim yılında, ilkokul 1. sınıfa kayıt olacak çocukların doğum yılı 2018 olacak. Ancak, 30 Eylül 2024 tarihi itibariyle 66, 67 ve 68 aylık çocukların velileri, çocuklarının yaşını göz önünde bulundurarak ilkokula kayıt işlemini gerçekleştirebilecek. Bu durumda, velilerin yazılı isteği doğrultusunda kayıt yapılabilecek.

69, 70 ve 71 aylık çocukların velileri, çocuklarının yaşlarının erken olduğunu düşünmeleri durumunda, yazılı talepte bulunarak kayıtlarını 1 yıl erteletebilir veya okul öncesi eğitim kurumlarına yönlendirme yapılmasını talep edebilirler. Bu düzenleme, çocukların yaşlarına uygun eğitim almalarını sağlamayı hedefliyor.

İlkokul 1. sınıfa kayıt işlemlerinde zorunluluk yaşı 72 ay olarak belirlenmiş durumda. 72 aydan büyük çocuklar için kayıt işlemleri zorunlu kabul ediliyor. Bu düzenleme, eğitim sisteminin daha düzenli ve adil bir şekilde işlemesini sağlamayı amaçlıyor.

MEB’in getirdiği bu yeni düzenlemeler, eğitim sürecinde belirgin bir değişim yaratacak ve ebeveynler için yeni süreçlere alışmayı gerektirecek. Başvuru ve kayıt süreçleriyle ilgili detaylı bilgiye MEB’in resmi duyuruları ve e-Devlet platformu üzerinden erişebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonelleri.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber Haberleri