Özyeğin üniversitesi: Sürdürülebilirlik çalışmaları ile dikkat çekiyor!

Özyeğin Üniversitesi, 2024 yılı "THE Impact Rankings"te Türkiye'deki vakıf üniversiteleri arasında birinci sırada yer aldı. Rektör Prof. Dr. Esra Gençtürk, üniversitenin sürdürülebilir kalkınma amaçlarına (SKA) ulaşılması için çeşitli iş birlikleri ve desteklerini sürdüreceğini belirtti.

2019'da pilot çalışma olarak başlatılan sıralamada, bu yıl dünya genelinde 1963, Türkiye’den ise 91 üniversite yer aldı. Özyeğin Üniversitesi, bu sıralamada 201-300 bandında yer alarak büyük bir başarı gösterdi.

SKA bazında önemli sonuçlar

Özyeğin Üniversitesi, çeşitli SKA alanlarında da dikkat çekici dereceler elde etti. Öne çıkan bazı sıralamalar şöyle:

  • SKA 6 (Temiz Su ve Sanitasyon): Dünya genelinde 92'nci, Türkiye'deki vakıf üniversiteleri arasında 1'inci.
  • SKA 7 (Erişilebilir ve Temiz Enerji): Dünya genelinde 201-300 bandında, Türkiye'deki vakıf üniversiteleri arasında 2'nci.
  • SKA 8 (İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme): Dünya genelinde 201-300 bandında, Türkiye'deki vakıf üniversiteleri arasında 1'inci.
  • SKA 11 (Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar): Dünya genelinde 101-200 bandında, Türkiye'deki vakıf üniversiteleri arasında 1'inci.
  • SKA 12 (Sorumlu Üretim ve Tüketim): Dünya genelinde 101-200 bandında, Türkiye'deki vakıf üniversiteleri arasında 1'inci.
  • SKA 16 (Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar): Dünya genelinde 69'uncu, Türkiye'deki vakıf üniversiteleri arasında 2'nci.
  • SKA 17 (Amaçlar İçin Ortaklıklar): Dünya genelinde 201-300 bandında, Türkiye'deki vakıf üniversiteleri arasında 2'nci.

Özyeğin Üniversitesi, 2017'de TÜSİAD ile birlikte TÜSİAD – Özyeğin Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma Forumu'nu (SKF) kurdu. Bu forum, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve akıllı endüstrileşmeyi desteklemek amacıyla kuruldu. Forumun ardından üniversitede Sürdürülebilirlik Platformu oluşturularak, sürdürülebilir bir yaşam biçimi öncelikli hale getirildi.

Küresel ilkeler ve sürdürülebilirlik eğitimi

Özyeğin Üniversitesi, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'ni imzalayarak, insan hakları, çalışma, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarında evrensel prensipleri benimsemiştir. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Sorumlu İşletme Eğitimi İlkeleri'ne (PRME) de imzacı olan üniversite, öğrencilerini sürdürülebilirlik konusuna vakıf olarak yetiştirmektedir.

Rektör Prof. Dr. Esra Gençtürk, "Türkiye'nin yeni nesil girişimci araştırma üniversitesi olarak, ülkemizin ve dünyanın çözüm bekleyen sorunlarına BM'nin belirlediği 17 SKA kapsamında, sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda bilim temelli çalışmalar ile katkıda bulunuyoruz," dedi. Gençtürk, üniversitenin başarısının, bilimsel araştırmaların ve iş birliklerinin somut bir göstergesi olduğunu vurguladı.

SKA

Dünya Sıralaması

Türkiye'deki Vakıf Üni. Sıralaması

SKA 6

92

1

SKA 7

201-300

2

SKA 8

201-300

1

SKA 11

101-200

1

SKA 12

101-200

1

SKA 16

69

2

SKA 17

201-300

2

Özyeğin Üniversitesi, sürdürülebilir kalkınma ve inovasyon alanında yaptığı çalışmalarla hem ulusal hem de uluslararası arenada büyük başarılar elde ediyor. Üniversitenin bu başarısı, geleceğin liderlerini yetiştirme ve topluma katkı sağlama konusundaki kararlılığını bir kez daha ortaya koyuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonelleri.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber Haberleri