Özellikle zorunlu eğitim yaş grubu olan bu kitledeki yüksek katılım oranı, Türkiye’nin eğitim alanında attığı adımların önemli bir göstergesi. Aynı zamanda 15-19 yaş aralığındaki eğitime katılım oranı da yüzde 73 olarak kaydedildi.
Türk Eğitim Derneği’nin (TED) düşünce kuruluşu TEDMEM, OECD'nin "Bir Bakışta Eğitim" raporundan Türkiye için öne çıkan verileri derledi. Raporda, Türkiye’de 3-5 yaş aralığındaki çocukların okul öncesi eğitime katılım oranının yüzde 48’e ulaştığı dikkat çekiyor. Bu, 2014 yılından bu yana kaydedilen önemli bir artışı temsil ediyor.
Türkiye’nin 18-24 yaş aralığında eğitime ya da istihdama dahil olmayan genç oranı ise yüzde 31,1 olarak açıklandı. Bu oran, OECD ülkeleri ortalamasının iki katı. Kadınlarda bu oran yüzde 41,4 ile daha yüksekken, erkeklerde yüzde 21,4 seviyelerinde. OECD ortalamasında ise bu oran kadınlarda yüzde 14,4, erkeklerde yüzde 13,1.
Türkiye’de eğitim yatırımları ve sınıf mevcudu
Öğrenci başına yıllık yapılan harcama Türkiye’de 5 bin 425 dolar olarak hesaplanırken, OECD ortalamasında bu rakam 14 bin 209 dolara ulaşıyor. Yine rapora göre, Türkiye’de öğretmen başına ilkokulda 18, ortaokulda 14 ve lisede 13 öğrenci düşüyor. Devlet okullarındaki sınıf mevcutları ortalama 24, özel okullarda ise 18 öğrenciyle sınırlı.
Raporda dikkat çeken bir diğer detay ise Türkiye’de eğitime katılımın bölgesel farkları oldu. 15-19 yaş aralığındaki gençlerin eğitime katılım oranı, Güneydoğu ve Kuzeydoğu Anadolu bölgelerinde düşük seviyelerde seyrediyor. Buna karşılık, Kuzeydoğu Anadolu’nun batı kesimlerinde oran yüzde 83,2’ye kadar çıkıyor.
Türkiye’nin eğitimde attığı adımlar, bu oranların yükselmesi için önemli bir temel sunuyor.