Liyakat Sen’den sert eleştiri: "umarız bu hâliyle yasalaşmaz"

Liyakat Sen sendikası, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağına dair eleştirilerini dile getirdi. Sendika, taslakta yer alan maddelerin öğretmenlerin iş güvencesini tehlikeye atacağını belirterek, bu haliyle yasalaşmamasını umduklarını ifade etti.

Yeni taslakta öne çıkan maddelerden biri, öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi'ne kabul edilmesi sürecinde mülakatın yer alması. Sendika, mülakatın torpili beraberinde getirdiğini ve 2023 seçimlerinden önce mülakatın kaldırılacağına dair verilen sözlerin tutulmasını beklediklerini belirtti. Akademiye alınacak öğretmen adaylarının lisans ve yüksek lisans eğitimlerinin ardından yazılı ve sözlü sınavlardan geçmeleri gerektiği ifade ediliyor.

Öğretmen adaylarının güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması süreçlerinden geçeceği belirtilirken, akademi süresince başarılı olamayanların ilişiğinin kesileceği ve disiplin cezası alanların akademiden çıkarılacağı vurgulanıyor. Bu durumun öğretmenlerin iş güvencesini tehdit ettiği ifade ediliyor.

Taslağa göre akademide başarılı olan öğretmen adayları, üç yıl süreyle sözleşmeli olarak atanacak ve bu sürenin sonunda kadrolu öğretmen olma hakkı kazanacak. Bu sürecin, öğretmenlerin mesleki güvencesini zayıflatacağına dair endişeler dile getiriliyor.

Norm fazlası öğretmenlere zorunlu atama

Norm fazlası öğretmenlerin resen atanmasının kanuni bir görev haline getirileceği belirtiliyor. Daha önce yargı kararlarıyla iptal edilen bu uygulamanın kanuna eklenmesi, öğretmenlerin istemedikleri yerlere atanmasına yol açacak.

10 yıl görev yapan öğretmenlerin uzman, 10 yıl uzman öğretmenlik yapanların başöğretmen olabileceği belirtiliyor. Ancak bunun için akademide eğitim almaları gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca, kademe ilerlemesi cezası alan öğretmenlerin bu haklardan mahrum kalacağı vurgulanıyor.

Özür grubu atamaları yapılmayan öğretmenlerin ücretsiz izne ayrılacağı belirtiliyor. Bu durumun, öğretmenlerin aile birliği gerekçesiyle açtıkları davaların düşmesine yol açacağı ifade ediliyor.

Yönetici adaylarının akademiye alınacağı ve yazılı ile sözlü sınavların aritmetik ortalamasına göre atanacağı belirtiliyor. Taslağın 4 sayfasının disiplin hükümlerine ayrıldığı ve yeni müfredata uymayan öğretmenlere aylıktan kesme cezası verileceği ifade ediliyor.

Öğretmenlere yönelik şiddet vakalarında cezaların artırılacağı ve hapis cezalarının ertelenemeyeceği belirtiliyor. Ancak, 2012'de kaldırılan sicil notu veya performans ölçmeye dair herhangi bir düzenlemenin yapılmaması eleştiriliyor.

Liyakat Sen, kanun taslağının bu haliyle yasalaşmasının öğretmenlerin haklarını tehlikeye atacağını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı'nı bu konuda dikkatli olmaya çağırdı. Sendika, öğretmenlerin mesleki haklarının korunması için mücadele edeceklerini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonelleri.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Kamudan Haber Haberleri