Millî Eğitim Bakanlığı, öğretmenlik mesleğine ilişkin yeni düzenlemeleri içeren bir kanun taslağı hazırladı. Taslağın en dikkat çekici maddelerinden biri, eğitim kurumu yöneticilerinin belirlenmesinde köklü değişiklikler yapılmasını öngörüyor.
Öğretmenlik meslek kanunu bugün TBMM'ye sevk edilecek.İşte o ilgii madde
Yönetici Görevlendirme Yeni düzenlemeye göre, eğitim kurumu yöneticisi olarak görevlendirilecek adaylar, Millî Eğitim Akademisi tarafından düzenlenen yönetici yetiştirme programına alınacak. Bu programa katılacak olan adaylar, yazılı ve/veya sözlü sınavlardan 60 ve üzerinde puan alanlar arasından puan üstünlüğüne göre belirlenecek. Yazılı ve sözlü sınav puanları dikkate alınarak yapılacak belirlemede, her iki sınavın ortalaması dikkate alınacak.
Programı başarıyla tamamlayan adaylar, yapılan yazılı sınavda 60 ve üzerinde puan aldıkları takdirde başarılı sayılacak ve vali onayı ile yönetici olarak görevlendirilecek. Yöneticiler dört ders yılı için görevlendirilecek ve aynı eğitim kurumunda en fazla sekiz ders yılı görev yapabilecekler.
Yeniden atanacak yöneticiler için de belirlenen başarı ölçütleri dikkate alınacak ve bu kapsamda yapılacak görevlendirmeler özlük hakları, atama ve terfi yönünden kazanılmış hak doğurmayacak. Yönetici olarak görevlendirileceklerde aranacak şartlar, yeniden görevlendirme ve başarı ölçütleri Millî Eğitim Akademisi tarafından verilecek eğitimler ve uygulanacak sınavlar ile ilgili hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.
Özel Program ve Proje Uygulanan Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yurt içi veya yurt dışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ülkelerle işbirliği anlaşması çerçevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararası proje yürüten okul ve kurumlar, Bakan onayı ile proje okulu olarak seçilen ve belirli eğitim reformu ve programları uygulanan okul ve kurumlar ile doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumlara yapılacak öğretmen atamaları ve yöneticisi görevlendirmeleri Bakan tarafından yapılacak.
Bu düzenlemeler, eğitim kurumlarının yönetiminde liyakat ve kariyer esaslarına uygun bir sistem oluşturmayı hedefliyor. Millî Eğitim Bakanlığı, bu yeniliklerle eğitimde kaliteyi artırmayı ve daha etkili bir yönetim anlayışını hayata geçirmeyi amaçlıyor.
Yeni kanun taslağının yürürlüğe girmesiyle birlikte, eğitim yöneticilerinin seçimi ve atanmasında önemli değişiklikler yaşanacak. Eğitim camiası, bu değişikliklerin eğitim kurumlarının yönetiminde olumlu etkiler yaratmasını bekliyor.