Eğitimde büyük değişim: Aday öğretmenlik kalktı mı?

Yeni ÖMK (Öğretmenlik Meslek Kanunu) ile yürürlüğe giren değişiklikler eğitim camiasında büyük yankı uyandırdı. 3 Şubat 2022 tarihli ve 7354 sayılı kanun ile birlikte, aday öğretmenlik uygulaması resmen sona erdi.

Özellikle Madde 37 ve geçici maddelerden 1., 2., ve 3. maddeler, yeni yönetmelikte yer almıyor. Bu değişiklikle birlikte okul ve kurum müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı gibi ibareler de metinden çıkarıldı.

Aday öğretmenler için hizmet içi eğitimler kaldırıldı

Geçici madde kapsamında sözleşmeli öğretmenlerin atanma süreci de önemli değişikliklere uğradı. Daha önce aday öğretmen unvanı ile görev alanların memuriyete geçişte 240 ders saati olarak planlanan hizmet içi eğitimleri artık uygulanmayacak. Bu değişiklik, öğretmen adaylarının eğitim süreçlerini daha esnek hale getiriyor. Ayrıca, aday öğretmenlerin görev alacağı kurumdaki faaliyetlerinin denetlenmesi amacıyla gözlemleyici bir danışman nezaretinde yapılan uygulamalar da yürürlükten kaldırıldı.

Önceki düzenlemelerde adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamazken; öğretmen yetiştirme programını tamamlayan ve bir yıllık görev süresini dolduran aday öğretmenlerin adaylıklarının kaldırılması ve öğretmenliğe atanmaları zorunluydu. Ancak bu madde de yeni yönetmelikle birlikte kaldırıldı. Artık öğretmen adayları, daha esnek ve bireysel ihtiyaçlarına uygun bir süreçle mesleklerine adım atacaklar.

Aday öğretmenlik, uzman ve başöğretmen süreleri kaldırıldı

Geçici Madde 2 kapsamında yer alan “Adaylık sürecini tamamlayan sözleşmeli öğretmenlerden, sözleşme gereği 3 yıllık çalışma süresini tamamlayarak öğretmen kadrosuna atananlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmaz” hükmü de yürürlükten kaldırıldı. Ayrıca, aday öğretmenlikte geçen sürelerin uzman öğretmen ve başöğretmen unvanlarının verilmesinde öğretmenlikte geçmiş sayılması durumu da artık geçerli değil. Bu değişiklik, öğretmenlerin kariyer planlamasında önemli yenilikler getiriyor.

Değişiklik

Eski Durum

Yeni Durum

Aday Öğretmenlik

240 ders saati hizmet içi eğitim

Hizmet içi eğitim kaldırıldı

Denetleme

Gözlemleyici danışman nezaretinde tatbik etme

Denetleme uygulaması kaldırıldı

Atama Süreci

Adaylık süreci bir yıldan az, iki yıldan çok

Adaylık süreci esnekleştirildi

Geçici Madde 2

Sözleşmeli öğretmenler için adaylık hükümleri

Adaylık hükümleri yürürlükten kaldırıldı

Ünvan Süreleri

Uzman ve Başöğretmen unvanlarında geçerli sayılır

Geçmiş süreler artık geçerli sayılmayacak

Yeni ÖMK ile gelen bu değişiklikler, öğretmenlerin mesleki yaşamlarını daha esnek ve dinamik hale getirmeyi amaçlıyor. Eğitimdeki bu yenilikler, öğretmenlerin gelişimini ve kariyer planlamasını daha modern ve ihtiyaçlara uygun bir yapıya kavuşturuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonelleri.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Öğretmen Haberleri