Öğretmenlerin görev ve sorumlulukları ayrıntılı bir şekilde belirlenerek hüküm altına alınıyor. Öğrencilerin Anayasa'da belirtilen temel ilkelere bağlı, milli ve manevi değerlere sahip, erdemli bireyler olarak yetiştirilmesi hedefleniyor.
Öğretmenler, öğrencilerin kişilik haklarına saygı gösterecek ve eğitim ortamında olumsuz davranışlardan korunmaları için çaba gösterecek. Ayrıca, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini dikkate alarak eğitim süreçlerini planlayacaklar.
Öğretmenlerin derslere katılması, nöbet tutması, sınavlarda görev alması ve eğitim etkinliklerine katılması zorunlu olacak. Olağanüstü durumlar dışında, meslekleriyle ilgisiz işlerde görevlendirilmeyecekler.
Teklif, okul yöneticilerinin de görev ve sorumluluklarını düzenliyor. Öğretmenlerin ve yöneticilerin hak, ödev ve sorumlulukları, okul tür ve kademelerine göre Bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenecek.
Öğretmenlerin seçimi ve eğitimi
Öğretmenlik, genel kültür, özel alan eğitimi ve meslek bilgisi bakımından özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlanıyor. Öğretmen olarak istihdam edilecekler, ilgili yükseköğretim programlarından mezun olanlar arasından seçilecek.
Hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecek ve dört dönem sürecek. Eğitim, öğretmen adaylarının bilgi, beceri ve tutumlarını geliştirmeyi amaçlıyor. Hazırlık eğitimine katılacak öğretmen adaylarının belirli şartları taşıması gerekecek.
Hazırlık eğitiminde teorik ve uygulamalı derslerden başarılı olmak gerekecek. Her dersten en az iki yazılı sınav yapılacak ve not ortalaması 60 olanlar başarılı sayılacak. Uygulamalı derslerde de belirli bir başarı puanı alınması gerekecek.
Hazırlık eğitimi sürecinde öğretmen adayları, eğitim personeli, okul müdürü ve uygulama öğretmeni tarafından değerlendirilecek. Başarı puanları aritmetik ortalama ile belirlenecek. Eğitim sonunda atamaya esas başarı puanı hesaplanacak.
Hazırlık eğitimi süresince sağlık mazeretleri nedeniyle eğitime katılamayan öğretmen adaylarının kayıtları dondurulacak ve ilk eğitim programına tekrar alınacaklar. Belirli mazeretlere bağlı olarak 10 güne kadar izin verilebilecek.
Yeni Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, öğretmenlerin meslek yaşamlarını düzenlemeyi ve öğretmenlik mesleğinin kalitesini artırmayı hedefliyor. Bu kanun teklifi ile öğretmenlerin hem hakları hem de sorumlulukları daha net bir şekilde belirlenmiş olacak.
Formun Üstü
Formun Altı